Welke wijn past het beste bij mijn maaltijd?

7 december 2020 Door Admin 0

De meeste mensen kopen een fles lekkere wijn en openen deze bij de maaltijd zonder er verder over na te denken. Rode wijn, rosé of witte wijn, kip of biefstuk, het maakt niets uit. Maar is dat wel zo? Om optimaal van je glaasje wijn en je lekkere maaltijd te genieten, is het combineren van de juiste wijn en spijs heel belangrijk. Hoe je dat precies doet, lees je hier.

Waar moet je op letten?

Kijk niet alleen naar je stukje vlees of vis, maar ook het bijgerecht en de saus. Zo drink je niet dezelfde wijn bij kipfilet met een sterke pepersaus dan bij kipfilet met een bechamelsaus. Ook qua toetje moet je goed letten op de zoetheid. Hoe zoeter je toetje, hoe groter de kans is dat dit de smaak van je wijn totaal verandert. Bij een nagerecht is een dessertwijn een aanrader.

Een aantal voorbeelden van wijn en spijs combinaties

Zoals we al zeiden moet je op veel zaken letten. Het kan dan ook even zoeken zijn naar de juiste combinatie. Wel is het handig om onderstaande voorbeelden als richtlijn te volgen, en vanuit hier op zoek te gaan naar je favoriete combinaties.

  • Bij carpaccio is een Toscaanse Sangiovese heerlijk. Dit is een fruitige rode wijn. Eet je biefstuk, dan kun je beter voor een tanninerijke rode wijn gaan zoals een Bordeaux. Deze laatste past ook goed bij stoofvlees, ribeye en tournedos. 
  • Bij gebraden kip smaakt een fruitige rode wijn meestal goed, zoals een Pinot Noir. Bij eend ga je voor een Saint-Émilion of een Bourgogne. Drink je liever Chardonnay? Dan is gegrilde kip een goede combinatie. 
  • Gegrilde groenten wordt nog lekkerder met een droge witte Tokaj wijn. 
  • Drink je graag een glaasje wijn voor het avondeten, met een stukje kaas of wat rauwkost? Bij oude kaas drink je een Bordeaux of Piemonte. Een Moscato past vaak goed bij blauwaderkaas. Ben je meer van de geitenkaas? dan mag een Sauvignon Blanc niet ontbreken op tafel. 

Natuurlijk is smaak per persoon verschillend. Dit zijn richtlijnen, maar ga zeker ook zelf experimenteren met wat jij lekker vindt!