Tips voor de aanschaf van een wijnkoeling

4 januari 2021 Door Admin 0

In ieder restaurant kan natuurlijk niet een barkoeling ontbreken en in de wat chiquere restaurant moet ook echt een wijnkoeling staan. Lees hier verder alles wat je moet weten voordat je een barkoeling voor wijn gaat aanschaffen. Zo zijn er verschillende modellen, manieren van inbouwen en koeltechnieken.

Afmetingen bepalen

Als je een barkoeling gaat aanschaffen is het slim om te bepalen welke afmetingen passend zijn in de bar en hoeveel flessen wijn je er in wilt koelen. Bedenk daarna of je de wijnkoeling wilt gaat inbouwen of los bij de bar wilt voegen. Namelijk niet iedere barkoeling kan maar zo in elke inbouw worden geplaatst.

Geschikt voor inbouw?

Het is afhankelijk van de koeltechniek of een wijnkoeler geschikt of voor inbouwen. De thermo- elektrische koeltechniek kan niet worden gebruikt als inbouw. Heeft de wijnkoeling een compressor met fan-cooling? Dan kan deze wel ingebouwd worden.  

Let op de draairichting

Als je een wijnkoeling gaat aanschaffen moet je rekening  houden met de draairichting van de deur. Het is een veel voorkomende fout om dit niet te doen en dat daarmee het gemak van een wijnkoeling niet optimaal benut wordt. Er is niets vervelender dan een barkoeling mooi in de hoek en dat de draaideur niet daar de muur opent.

Welke temperatuur is belangrijk?

Kijk ook goed naar de verschillende temperatuurzones in een barkoeling. In restaurants worden meestal rode en witte wijn geschonken en heb je daarvoor verschillende temperatuurzones nodig. Witte wijn wordt namelijk koel geserveerd en rood bij iets warmere temperatuur. Let dus voordat je een wijnkoeling aanschaft ook goed op de verschillende zones, en of deze individueel bedienbaar zijn. Besluit je toch om een koeling te nemen met één zone? Let dan op de minimale temperatuur.

Witte wijn en rosé wordt geserveerd tussen de  7°C en 12°C en rode wijn op kamer temperatuur. Dan zou je zeggen dat je daar geen koeling voor nodig hebt. Toch komt die term al voort uit heel wat jaren geleden toen de huizen over het algemeen een stuk kouder waren. Rode wijn wordt namelijk geserveerd tussen 14°C en 18°C.